'Les Diners de Gala' je prepuna nadrealnih ilustracija i recepata inspiriranih glamuroznim večerama.
Ulica Martina Divalta, broj 4, u Osijeku muzej@okusa.hr
Na meniju se nalaze 'Tisuću godina stara jaja', 'Teleći kotleti punjeni puževima', 'Kolači od žabe', ... Oni koji su spremni
upustiti se u kuhanje na Dalijev način, će se morati odreći bilo kakve posebne prehrane na kojoj se nalaze. Želimo jasno reći
da, počevši od prvih recepata, 'Les Diners de Gala', je sa svojim ilustracijama posvećena zadovoljstvima okusa.
POGLEDAJTE NAŠA IZDANJA STRANIH KUHARICA.
Grandma's kitchen, 2017. |
Green kitchen, 2017. |
Fairytail kitchen, 2017.
Makrobiotika podrazumijeva cjelokupni način prehrane i selekciju namirnica prema makrobiotičkim načelima. Npr. ravnoteža namirnica
je izuzetno važna, a žitarice, mahunarke, povrće, orašasti plodovi, sjemenke i voće osiguravaju tu ravnotežu. Makrobiotika kao
filozofija teži tome da uravnoteži boje i okuse u obroku kao i da kombinira kraće i duže načine pripreme. Također, poželjno je
da prehrana bude u skladu s godišnjim dobom i promjenama u prirodi jer prema makrobiotičkim načelima određene namirnice i načini
pripreme hlade organizam, dok ga drugi griju. Ipak svaki je čovjek poseban i stoga je izuzetno važno načelo individualnog pristupa
koje uvažava zdravstveno stanje, razinu aktivnosti, starost i spol pojedinca.
Makrobiotički pristup zdravlju temelji se na tradicionalnoj filozofiji da je hrana najbolji lijek zajedno s radom, vježbom i
prirodnim načinom života. Hrana se priprema jednostavno i raznoliko. Raznolikost uključuje raznolike sastojke, ali i različite
načine pripreme i korištenje začina. Priprema namirnica zahtijeva posebnu pozornost od načina na koji peremo namirnice, kako
ih režemo pa do načina kako ih kuhamo. Makrobiotika u sebi sadrži i vegetarijanska načela, no istodobno ostavlja mogućnost da
sve populacije koje su podnebljem i načinom života upućene na prehranjivanje mesom i dalje to čine (npr. Eskimi i neka plemena).
Organsko-biološki uzgojene namirnice osnova su makrobiotičke prehrane, a preporuka je da se namirnice konzumiraju svježe kako
bismo maksimalno iskoristili njihovu vitalnu energiju i hranjive sastojke.